Grauwe luchten, regen en een spectaculair uitzicht over Amsterdam, vanaf het dak van Nemo. Onze Secret Location voor de alweer de vijfde editie van de Secret Yoga Club- Elements Of Nature. Met een vloekende Yoga teacher, food, cocktails en Bonnie St. Claire.

“Good evening. This is the intergalactic operator. Can I help you?” klinkt het opeens door de luidsprekers.  De soundcheck in DAK, het restaurant van NEMO Science Museum met Clouds Across The Moon van Rah Band. Hoe toepasselijk bij het thema Elements Of Nature van deze editie van de Secret Yoga Club. En hoe kenmerkend ook voor onze Secret Yoga Teacher van vanavond, Gösta van Dam. Zelf een force of Nature en medeoprichter van Svaha Yoga , een klein universum op zich.  Hij is hier vanavond voor de Secret Yogi’s die elk moment kunnen binnenkomen…

Regen. Als je het dan hebt over Elements Of Nature…

Wat de moderne mens ook bedacht heeft om het leven naar z’n hand te zetten om alles nu, direct, rapido en on demand te krijgen- we kunnen niet anders dan accepteren wat de natuur ons vandaag brengt. Maar beetje jammer is het wel. Want op het dak van Nemo is nu de tentoonstelling Energetica met indrukwekkende installaties waarmee je de energie uit zon, wind en water kunt ervaren en de strijd met de elementen kunt aangaan. Desalniettemin zijn de Secret Yogi’s onder de indruk van het terras, het geweldige uitzicht over Amsterdam en het restaurant DAK waar Gösta de yogi’s meteen aan het werk zet met een paar stretch-oefeningen als warming-up voor wat komen gaat.

Gösta heeft de reputatie te zeggen waar het op staat. En die reputatie reikt ver. Wereldwijd zelfs.

Vanuit mijn ooghoeken volg ik Gösta al jaren. Toen Yoga ergens rond het millenium herontdekt werd en in NY en LA alle celebs, free spirits en forward thinkers als eerste massaal op de yogamat lagen, lagen Gösta en zijn man Patrick daar ook tussen in New York, bij het wereldberoemde JivaMukti. Ze woonden toen in NY, kwamen terug naar Amsterdam en hier was er geen yoga zoals zij het kenden: een moderne interpretatie van yoga gefundeerd op een solide kennis van de duizenden jaren oude yogatraditie. Ik liep Gösta regelmatig tegen het lijf bij de vele sportscholen waar ik toen les gaf. En hij en Patrick ook les gaven. Om, zo vertelde hij me later, geld te sparen voor een eigen studio. Dat werd SvahaYoga. Een knetterhard diamantje, een plek voor vrije geesten, creatieven, nonconformisten en eigenlijk iedereen die een beetje open minded is. Svaha Yoga is in de internationale yogawereld een begrip. Een paar jaar geleden interviewde ik Gösta voor Yoga Magazine, omdat hij door de lezers was uitgeroepen tot een van de meest vooraanstaande yoga teachers van Nederland. “Mensen staan op hun hoofd en vertellen dan thuis heel trots ‘ik heb yoga gedaan’. Ja, m’n reet!” vertelde Gösta mij toen.

Yoga gaat niet over mooie houdingen in een serene ruimte 

“Patrick en ik waren de eersten die in Nederland iets deden met yoga in een flow- of vinyasa gecombineerd met mantra chanten. We gaven les aan elkaar en werden ontdekt door de Amsterdamse incrowd. Dat waren vooral artiesten, kunstenaars en vrije denkers. Die waren wel gewend aan worstelingen met zichzelf en konden prima tegen mijn grove taalgebruik en de spiegel die ik ze voorhield. Want kijk, yoga gaat niet over poëtische woorden en mooie houdingen doen in een serene ruimte. Dat is een illusie, een warm bad waar mensen maar al te graag in verblijven. Yoga gaat over verandering en daar hebben de meeste mensen helemaal geen zin in. Maar als leraar heb je een verantwoordelijkheid. Mensen komen naar je les, ze betalen voor je les. Op het moment dat je dat aanneemt, accepteer je ze als jouw leerling. Dan moet je ze geen flauwekul verkopen. Wij bieden in ons centrum de vier paden van yoga aan: Jnana, Bhakti, Hatha en Karma. Dat betekent dat je bij ons de fysieke oefening doet, maar ook de spirituele en dat je dus een stukje yogafilosofie krijgt. Als yogaleraar en als yogaleerling moet je je toch wel aan zoiets fundamenteels als de yama’s en niyama’s kunnen houden. Anders doe je geen yoga. Ik weet niet wat je dan wel doet, maar in ieder geval geen yoga. Wij hebben tot voor kort nooit reclame gemaakt voor onze lessen. Als je bij ons past, weet je ons wel te vinden. Onze studio zit al bijna zeventien jaar bomvol. Wereldberoemde namen als Krishna Das, Baron Baptiste, Dona Holleman, Rusty Wells en Anna Forrest vragen of ze les bij ons mogen geven. Ze vinden onze studio inspirerend en gezellig.”

Daft Punk & Sun Salutations

Voor sommigen was het gisteravond tijdens de Secret Yoga Club even wennen. Want Gösta vloekt in het Engels én plat Amsterdams, heeft een geheel eigen gevoel voor humor, gebruikt Daft Punk voor de sun salutations, zet tijdens een werkelijk onmogelijk yogapose zomaar ‘Vluchten Kan Niet Meer’ van Frans Halseman en Jenny Arean op om daar vervolgens een hindi-muziekje achteraan te plakken. Maar wie daar tegen kan en verder kijkt, openstaat voor wat er nog meer tijdens zijn les voorbijkomt, ontdekt dat zijn yoga practice, anatomische en spirituele kennis ijzersterk is. En wat ik persoonlijk het allerbelangrijkste vind- Gösta is Gösta. Soms kun je je verbazen hoe anders yoga teachers zijn als je ze op een ander moment treft dan in de yogastudio. Maar hoe je Gösta leert kennen tijdens een gesprek buiten de yogalessen om, is niet anders dan de Gösta die je tijdens de yoga ziet. Een rasechte Amsterdammer die van zijn yogahart geen moordkuil maakt. Een original.

Savasana with our heads in the clouds…

Een indrukwekkend moment was de Savasana. Terwijl alle Secet Yogi’s met hun ogen dicht lagen, werden ze door een nevel van aromatherapie omgeven en vertelde Gösta ons over de kracht van water, de inzichten en mind blowing bevindingen van Japanse wetenschapper Dr. Emoto. Onze woorden en intenties hebben invloed op hoe waterkristallen zich vormen. En als je je dan bedenkt dat de wereld voor een overgrote meerderheid uit water bestaat, dat wijzélf voor een overgrote meerderheid uit water bestaan…

Gösta: “It is not your water. It is not my water. It is our water. We’re in this together. If there is one thing that yoga teaches you, it is that everything is intertwined.”

Het laatste wat Gösta ons meegaf voordat we konden genieten van food van onze favoriete sterrenkok / food rebel Edwin Sander Food Creativ en cocktails van Njoy ? ‘Sla Je Arm Om Me Heen’ van Bonnie St. Claire. We’re in this together…

Namasté,

Angélique