Een van de dingen die ik hier in LA het liefst doe, is yoga-lessen volgen. Na India is LA het epicentrum van de yogacommunity en hier in Venice Beach zit ik precies daar waar LA Yoga Rockstars als Bryan Kest (yep, die ene die ongegeneerd boeren laat in de les), Rudy Mettia (voorheen bouncer, stuntman, goeie vriendjes met de Hell’s Angels) en Vinnie Marino (de LA-incrowd likt de grond waar hij zijn downward facing dog doet) lesgeven. Vanochtend heb ik een les gevolgd bij Kimberly Fowler (52), oprichter van YAS (Yoga And Spinning) en grondlegger van de lesmethode Yoga For Athletes.

Yoga voor iedereen: the no om zone

Kimberly bestudeerde intensief de klassieke yogastijlen Shivananda, Iyengar en Ashtanga. Maar in plaats van een van deze yogatradities door te geven, richtte ze ruim tien jaar geleden YAS op met het idee yoga laagdrempelig te maken. Kimberly wilde yoga toegankelijk maken voor iedereen.Geen Sanskriet, geen chanting of meditatie en geen opgedrongen eetpatronen of andere overtuigingen. Yoga-puristen gruwelden anno 2001 van Kimberly’s Yoga For Athletes. Yoga voor sporters??? Ieuwwww!!! En dan ook nog in een studio waar Yoga met Spinning werd gecombineerd. Voor Kimberly is YAS geen ‘fitness-studio’ maar een ‘No Om Zone’. Haar aanpak werd een groot succes.

Van terminaal ziek tot triatleet

De afgelopen tien jaar heb ik regelmatig Kimberly’s studio bezocht en haar uitgebreid geïnterviewd voor o.a. Yoga Magazine. Want Kimberly is een fascinerende persoonlijkheid met een verleden als triatleet, topadvocaat en zakenvrouw bij een miljoenenbedrijf en dat alles terwijl ze op haar 24e kreeg te horen dat ze terminaal ziek was. Een hersentumor. Operatie was onmogelijk en de verwachting was dat ze slechts zes maanden te leven had. Maar Kimberly’s gezondheid stabiliseerde. De tumor is er nog steeds en al 28 jaar lang heeft ze  geen idee hoe die zich verder zal ontwikkelen.

Kate Hudson, Sting, Jennifer Aniston…

Met wat aanpassingen leidt Kimberly een relatief normaal leven. Ze eet gezond, let erop dat ze voldoende rust neemt en verder doet ze wat ze doet. Ze heeft zich ontwikkeld tot een fitness celeb, duikt continu op in de media, celebs als Kate Hudson, Jennifer Aniston, Sting, Robert Downey jr., Julia Roberts en Jake Gyllenhaal staan in de rij om een les bij haar te volgen, ze maakt DVD’s en schreef over haar benadering van yoga een boek, The No Om Zone. Het boek heeft Kimberly opgedragen aan ‘anyone who ever stood outside a yoga class looking for a way in’.

Angélique