Daar zit ik dan. Op het podium van Het Concertgebouw. Een traan rolt over mijn wang. En nog een. Voor mij een zaal met 120 urban runners op een yogamat. Samen hebben we gerend door nachtelijk Amsterdam. In stilte. Geen enkel woord hebben we gesproken. Ook niet toen we werden uitgescholden door dronken stadsgenoten, tennisballen opvingen en een vuur- en LED-artiest speciaal voor ons een performance gaf op het Museumplein. Nu we na onze silent run hier in dit monumentale gebouw zijn voor yoga en meditatie en twee van ’s werelds meest getalenteerde musici een betoverende performance geven, knijpt mijn keel dicht. Hoe ben ik hier terecht gekomen?

Stilte next level

Zo’n 2,5 jaar organiseren we eens in de zoveel tijd de Stadswild Silent Night Run. Deelnemers weten nooit weten wat er gaat gebeuren, behalve dat ze in stilte meegaan in een totaalbeleving van body, mind, soul, spirit, community en de stad Amsterdam. We hebben in de afgelopen jaren kerstcadeautjes uitgedeeld aan de werkende meisjes in het Red Light District, dwars door de McDonalds gerend, kaarsjes gebrand op het homo-monument en yoga gedaan midden op de Dam met zwervers en dronken toeristen. Toen we afgelopen kerst werden uitgenodigd door het Conservatorium Hotel om samen deze nachtrun te organiseren en ze ook nog eens voorstelden om Het Concertgebouw in deze samenwerking te betrekken, moesten Juri en ik even zitten. Met dertig mensen hebben we toen een onvergetelijk event neergezet. Maar wat er afgelopen zaterdag gebeurde, dat was Stadswild Silent Night Run next level.

Springen op het Leidseplein

Het is zaterdagavond, rond tien uur ’s avonds en de Symphony Room van het Conservatorium Hotel blijft maar volstromen met mensen. Hoe groot een groep van 120 runners is, realiseren we ons pas als we een halfuur later samen de stad in rennen. Een zwerm van mensen in witte shirts met op de achterkant ons logo baant zich een weg dwars door de drukke straten van Amsterdam. De route leidt richting de PC Hooftstraat waar we in een lange rij de eerste reeks oefeningen doen. Wát een rij, denk ik, als ik de oefeningen voordoe. Ook ik mag, net als alle andere trainers, niets zeggen. Het is ongelooflijk hoe snel mensen zonder woorden begrijpen wat de bedoeling is. Lichaamstaal, groepsdynamiek- alles wordt uitvergroot in stilte. En al snel merk ik hoezeer de stilte iedereen in de groep met elkaar verbindt. Dit is waar Stadswild over gaat: bewustwording en verbinding. We bewegen als een entiteit richting het Leidseplein. Midden op het plein vormen we een kring en doen we een serie jump squats. Omstanders maken foto’s en video’s, juichen ons toe en zijn na een paar seconden verbaasd als ze door krijgen dat niemand, maar dan ook echt niemand, een woord zegt.

Dronken gasten verstoren de run

We rennen de grachtengordel op en als we bij het Amstelveld aankomen, besluiten een paar dronken gasten zich aan te sluiten bij de groep. Ze schreeuwen, willen aandacht. Rennen overal doorheen. Niemand stuurt ze weg. Niemand geeft ze aandacht. Ik voel me niet bedreigd. Ook niet als ze recht op me af komen rennen en ik op nog geen vijf centimeter afstand hun alcohol- en wietlucht ruik. We hebben dit soort acties eerder meegemaakt bij nachtruns. En wat we steeds weer ervaren, is hoe krachtig het weerwoord van stilte is. Het is niet agressief, maar ook niet passief. Stilte is een actie en in dit geval het beste antwoord. De dronken gasten druipen af en als we het Amstelveld verlaten, klinkt er een luid applaus vanaf een terras.

Geef de boodschap door

We komen komen bij het Rijksmuseum. Eerder vandaag hebben we de route al gefietst. Toen we onder het Rijksmuseum fietsten, speelde er een saxofonist. ‘Kun je hier vannacht ook zijn?’ vroegen we. En nu staat hij er. Vanmiddag werd hij door iedereen gepasseerd, nu staan 120 runners stil en we geven hem een geweldig en welgemeend applaus. We rennen door en bij het I Amsterdam – beeld legt iedereen de steen neer die ze aan het begin van de run hebben gekregen. Een steen met een boodschap wordt doorgegeven aan de stad. We rennen om de vijver, spelen met tennisballen en rennen dan richting het grote veld voor een speciale verrassing.

Vuur in de duisternis

In de voorbereidende fase van deze run, bedachten we dat we iets met vuur wilden doen. En hoe het universum het allemaal precies dirigeert- ik heb geen idee, maar in de zoektocht naar een vuurartiest stuitte ik op een oud-collega die met Light In Motions gespecialiseerd blijkt in alles wat met vuur en LED te maken heeft. In een wit pak wacht ze ons op. Het is voor het eerst in bijna twintig jaar dat ik haar weer zie. Ik mag niets zeggen, zij mag niets zeggen. Maar er is direct die blik van herkenning alsof we elkaar gisteren voor het laatst zagen. Met sierlijke bewegingen slingert ze met vuur en maakt ze patronen tegen de donkerblauwe hemel. Dan volgt een LED-show. We zien hartjes en cirkels in de lucht verschijnen en dan opeens het logo van Stadswild. De groep kan niet anders dan een ‘ooooooooh’ uitbrengen om vervolgens een hand voor de mond te slaan. Niet praten. De woorden Body, Mind, Soul verschijnen in de lucht. Een foto van Sudan, de aller-, allerlaatste mannelijk noordelijke witte neushoorn die nog op deze planeet rondloopt en 24/7 bewaking nodig heeft om in zijn natuurlijke habitat te kunnen leven. De woorden Protect The Wild verschijnen in de lucht. Want dit is waar we vannacht de Silent Night Run voor doen: Sudan helpen te overleven, om wild en vrij te zijn.

Yoga, meditatie & een privé-concert

We rennen naar Het Concertgebouw voor een yoga- en meditatiesessie van Stadswild yoga teacher Wilma. Het is surrealistisch om die prachtige, grote zaal te zien zonder stoelen. Op de grond liggen yogamatten. De verlichting is roze, dan weer paars en blauw en op het plafond worden schitterende patronen geprojecteerd. Juri en ik nemen op het podium plaats naast Wilma, zodat de grote groep runners twee extra voorbeelden heeft om de yogaposes te volgen. Als Wilma ons na de yogasessie in savasanah legt, speelt Nathalie Doucet adembenemend mooi ‘Claire de Lune’ van Debussy. Nathalie behoort tot de absolute wereldtop van pianisten, is vocal coach van de Dutch Opera Academy en het is een eer om te mogen horen hoe zij haar emoties via haar pianospel op ons overbrengt. Als even later de IJslandse sopraan Hrafnhildur Arnadottir samen met Nathalie de Silent Night Run afsluit met ‘Song To The Moon’ van Dvorak, lijkt het haast alsof alles om ons heen verdwijnt.

Count your blessings

Het pianospel van Nathalie en de stem van Hrafnhildur zijn magisch, betoverend. De hoge noten komen er haast bovenmenselijk zuiver uit. Het moment is net zo perfect als fragiel. Een traan rolt over mijn wang. En nog een. Al die mensen. Dit podium waar de groten der aarden hun talent met het publiek deelden, in de zaal met de beste akoestiek in de wereld. Een flash-back naar onze allereerste nachtrun, nu bijna drie jaar geleden, en hoe we nu hier terecht zijn gekomen. Niet zomaar. Ik heb in mijn leven nog nooit zo hard gewerkt en nog nooit zoveel geleerd over mezelf als in de afgelopen drie jaar. En nu, op dit moment, vallen weer een paar puzzelstukjes precies daar waar ze horen. Ik kijk naar Juri, iedereen in de zaal en weet, momenten als deze creëer je nooit alleen. De community die we met Stadswild hebben opgebouwd, de Stadswild-trainers die als een team altijd naast Juri en mij staan, de fantastische mensen en organisaties die ons helpen om naar het volgende level te komen, vreemden die ons gevonden hebben en deze nacht onze silent run met ons meerenden. Count your blessings. Vannacht zijn het er veel.

Angélique

Voor het realiseren van deze editie van de Stadswild Silent Night Run bedanken wij het Conservatorium Hotel en Het Concertgebouw voor wederom een fantastisch mooie samenwerking.

Dank ook Claesen’s voor de geweldige shirts. Team lululemon athletica, dank dat jullie aan alle deelnemers een yogamat gegeven hebben. En bedankt VitaCoco voor jullie kokoswater.

De volgende editie van de Stadswild Silent Night Run zal opnieuw een samenwerking zijn met Het Conservatorium Hotel en staat gepland voor de periode rondom de kerstdagen.