En dan klinken de eerste noten van Brahms Intermezzo, Op. 118 No 2, door het iconische Concertgebouw. Meer dan honderd mensen liggen in savasana en de hele ruimte vult zich met de energie van alles wat wij deze nacht samen hebben beleefd.

Het warme welkom van het Conservatorium Hotel, varen over de grachten van Amsterdam, een food experience, springen bij De Nachtwacht, een ontroerende performance over stilte (en de jurk, oh die jurk…), yoga, het Flower Duet van Lakmé en stilte. Zonder iets te zeggen werd alles gezegd.

Maanden van voorbereiding. Bergen verzetten en wat onmogelijk leek toch voor elkaar krijgen. Ik zit op het podium, kijk naar Juri en adem een keer diep in en uit. Het is gelukt.

Warm ontvangst Conservatorium Hotel

Zaterdagavond, 13 augustus 2016, ergens rond halftien. De Symphony Room van Het Conservatorium Hotel stroomt voller en voller. Meer dan honderd runners halen hun witte adidas-shirt op. Er wordt druk gepraat, want spannend, spannend…”Er zijn geen medailles te winnen,” vertelt Juri in zijn welkomspraatje, “Er valt sowieso niets te winnen. De Stadswild Silent Night Run gaat over beleving en verbinding.”

Stadswild Silent Night Run

Varende food experience

Na de warming-up, rennen we door de poorten van het Conservatorium Hotel de nacht in. Via het Museumplein en het Rijksmuseum rennen we naar de aanlegsteiger van Blue Boat Company waar Edwin Sander en zijn team ons opwachten om iedereen op de twee rondvaartboten te loodsen die voor ons klaarliggen. Ik zie verbazing, vragende blikken en ik gok dat iedereen verwacht dat we een food experience aan boord krijgen om daarna weer verder te rennen. Maar de kapiteinen gooien de trossen los en geruisloos varen we met twee elektrische boten de Amsterdamse grachten op. Droogijs, een mysterieus zwart kruidendrankje en raw chocolate balls zetten al onze zintuigen op scherp.

Stadswild Silent Night Run

Springen bij de Nachtwacht

De boten brengen ons naar het Hermitage. We stappen uit, rennen over die ’s nachts oh zo mooi verlichte Magere Brug, langs de haast verlaten Amstel en slaan dan de drukke Amstelstraat in. Dronken mensen, vrijgezellenfeestjes, wietlucht uit de coffeeshops en dwars daar doorheen rennen wij in stilte. We boksen, squaten en springen op het Rembrandtplein bij de beelden van de Nachtwacht terwijl om ons heen zich steeds meer toeristen verzamelen. We verlaten het plein, rennen de grachten weer op waar een man in Ajax-shirt, aangemoedigd door zijn vrienden, luid schreeuwend recht op onze groep afrent. Iedereen doet een stap opzij, we geven hem de ruimte om te rennen en schreeuwen en er gebeurt…helemaal niets. Zijn actie blijft van hem, de stilte blijft van ons.

Stadswild Silent Night Run

Stay Foolish…

Tikkertje spelen op het Amstelveld, handstand onder het Rijksmuseum en tekenen met stoepkrijt op het Museumplein. Dit jaar besloten we een paar play-elementen toe te voegen aan de Silent Night Run. Want wie zegt dat je ooit te oud bent om te spelen? Kinderen leren met spelen samenwerken, democratische beslissingen nemen en relaties ontwikkelen, autonome vaardigheden en zelfbeheersing. Kwaliteiten die je in iedere levensfase helpen om je verder te ontwikkelen in ons mens-zijn. Op het Museumplein verschijnen paarse bloemen, roze sterren, een yin & yang-teken en woorden die blijkbaar opkomen bij onze silent runners.

Stadswild Silent Night Run

En dan beweegt de hele groep zich naar Het Concertgebouw voor een finale waarvan we hopen dat het zal zijn zoals we het bedacht hadden. En als ik voor de groep de deur open naar de grote zaal, staat heel even mijn wereld stil.

Zo Stil…

De vleugel met pianist Mark Kuypers, performer Fenneke Dam in een van mijn favoriete creaties van topdesigner Dennis Diem. In de grote zaal van Het Concertgebouw die zoveel respect afdwingt, luisteren en kijken we naar een klein lied over stilte. En ik weet dat het ieder van ons raakt.

Stadswild Silent Night Run

Yoga van Johan Noorloos

Nog vol van emoties nodigt yoga docent Johan Noorloos ons uit op de yogamat. Maar de yoga, zo vertelt Johan, was allang begonnen. Yoga is niet wat je doet op de mat. Yoga zit in alles wat je doet. Juri en ik staan achter Johan op onze yogamatten op het podium. En ik wil alles van dit moment voelen en ervaren. Waar we niet alleen in de afgelopen maanden, maar jarenlang zo hard voor gewerkt hebben komt nu samen. De Stadswild Silent Night Run begon vier jaar geleden als een kleinschalig initiatief. En nu zijn we hier met meer dan honderd mensen. Al die mensen uit heel Nederland, uit Moskou, Dubai en de VS zelfs. We hebben ze weten te bereiken, ze hebben ons gevonden.

Stadswild Silent Night Run

Als Johan iedereen naar de laatste yogapose brengt, de savasana, betreedt de Canadese concertpianiste Nathalie Doucet de zaal om achter de vleugel plaats te nemen. Haar handen raken de toetsen aan en door de zaal klinken de eerste tonen van Brahms Intermezzo, Op.118 No.2. En het is zo mooi, zo intens mooi…

Stadswild Silent Night Run

Dit is Stadswild

Het is bijna half twee als de IJslandse sopraan Hildur Hafstad en de Pools-Nederlandse sopraan Zofia Cieszynska naast Nathalie op het podium staan om de Stadswild Silent Night Run af te sluiten met een ontroerende vertolking van het Flower Duet van Lakmé.

Stadswild Silent Night Run

Ik kijk naar iedereen die hier is voor onze silent run en realiseer me dat Stadswild weer een stap verder is. Bijna vier jaar geleden sloegen we een weg in waarvan we geen idee hadden waar het ons brengen zou. En hoewel niet bepaald de makkelijkste weg, is het óns pad en het brengt ons alles wat precies bij ons past.

Angélique

PS: scroll naar beneden voor alle foto’s van dit event, photography by Pim Rinkes

PS 2: Wil je er de volgende keer bij zijn, schrijf je dan hier in.

Voor het tot stand komen en realiseren van de Stadswild Silent Night Run –the premium edition 2016 bedanken Juri en ik: 

De trainers van Stadswild en Akasha Spa & Gym, Het Conservatorium Hotel, Blue Boat Company, Het Concertgebouw, adidasEdwin Sander Food Creativ,  Johan Noorloos, De Nieuwe Yoga School, Dennis Diem, Fenneke Dam, Mark Kuypers, Nathalie Doucet, Hildur Hafstad, Zofia Cieszynska, lululemonDr. Hauschka, Vita Coco, The Primal Pantry, Rude Health & Clif Bar.