Van Conservatorium naar Conservatorium. Een route van heden naar verleden, muzikaal omlijst door de talenten van de toekomst en een terugkeer naar waar de Stadswild Silent Night Run ooit is begonnen. In de wietlucht en langs rood verlichte ramen rennen wij met intenties van hope, peace, love, faith & one. Dit is de original edition van de Stadswild Silent Night Run.

Silent Night Run

Zondag, eind van de middag. Het begint net donker te worden als de deelnemers van de Stadswild Silent Night Run zich verzamelen bij het Conservatorium Hotel, onze partner in dit event sinds 2014. Maar vanavond gaan we iets verder terug in de tijd. Naar de plek waar de Stadswild Silent Night Run voor het eerst plaats vond in 2012, naar de functie die het iconische gebouw van Het Conservatorium Hotel ooit innam en nog veel, veel verder. Naar 1802, het jaar waarin Beethoven de Kreutzer Sonate schreef.  En we gaan zelfs terug naar 1335, het jaar waarin het stuk van Amsterdam gebouwd werd waar onze run in stilte ooit ontstond. Maar voor nu weet niemand van de deelnemers nog wat de 8km route van de silent run ons vanavond brengt.

Stilte geeft antwoord

Juri bereidt de runners voor met een korte uitleg omtrent de veiligheidsregels van de run en legt uit hoe we voor deze original edition van de Stadswild Silent Night Run een brug zullen slaan tussen heden en verleden en waarom we rennen in stilte. Stilte is een weg naar zelfreflectie. Het geeft je wellicht antwoord op een vraag waar je al langer mee rondloopt. Stilte maakt ruimte om te luisteren en het verbindt ons met onze adem.

Daarom begint onze run voor vanavond met aandacht voor onze ademhaling. Met een intentie van hope, love, one, faith & peace rennen we met 70 runners in stilte de stad in. Onze running experience is begonnen…

Talenten van de toekomst

Het is precies halverwege de route als we stilstaan voor het Conservatorium van Amsterdam aan de Oosterdokskade. Van het gebouw waar vroeger de muziekstudenten van onze stad hun talenten ontwikkelden, zijn we op de plek aangekomen waar nu het Conservatorium van Amsterdam gehuisvest is en twee van de meest veelbelovende muziektalenten van de nieuwe generatie, violiste Eva van Haaften (1992) en pianist Michel Xie (1992), voor ons Beethovens Kreutzer Sonate spelen. En al bij de eerste noot grijpt de emotie mij naar de keel. Een stuk uit 1802, gespeeld door de hedendaagse nieuwe generatie. Maar in de komende ruim elf minuten verdwijnt ieder besef van tijd en is er alleen dit unieke moment wat we met elkaar beleven. En dat, dat is de ware essentie van kunst. Zonder woorden iedere emotie voelbaar maken.

Van Beethoven naar wiet

Het is even een flinke overgang. Van Beethoven naar de Wallen. De nauwe steegjes met rood verlichte ramen, de intense wietlucht en overal toeristen die met heel andere dingen bezig zijn dan de fijne kunsten. Maar hier renden we in 2012 voor het eerst in stilte, omdat er geen andere plek in Amsterdam is waar zoveel contrasten zijn en juist hier geen plaats lijkt voor verstilling.

Close your eyes and see…

De Silent Night Run is bijna voorbij als we op het Leidseplein zijn aangekomen. Ook op zondagavond zijn de indrukken die je hier opdoet intens. Overal felle lichten, mensen, trams, muziek…En juist hier sluiten we even voor een moment onze ogen. Want stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is in jezelf.

We laten Amsterdam achter met de woorden die we de gedurende de hele run bij ons gedragen hebben. Woorden waarvan we hopen dat ze ergens hun weg vinden in Amsterdam.

En dan zijn we terug bij het Conservatorium Hotel waar de laatste performance op ons wacht.

Silent Night Run

Vrijheid, transformatie & hoop

Sopraan Hildur Hafstad  trad al eerder voor ons op tijdens de Premium Edition van de Stadswild Silent Night Run die we traditiegetrouw in de zomer organiseren met aansluitend yoga en een privé concert in de grote zaal van het Concertgebouw. Vanavond laat ze in de Symphony Room van het Conservatorium Hotel een heel andere vocale kant van zichzelf horen. Samen met gitarist  Guillaume Heurteriez geven ze op ons verzoek hun interpretatie van Bird Gehrl- de adembenemend mooie compositie van Antony and the Johnsons, afkomstig van zijn prijswinnende meesterwerk I Am A Bird Now, waarmee Antony identiteit, gender en transformatie onderzoekt met de vogel als symbool voor vrijheid, kwetsbaarheid en wedergeboorte. En hoop.

Juri & Angélique

Silent Night Run

 

Speciale dank aan Het Conservatorium Hotel & Conservatorium Amsterdam en fashion designer Dennis Diem, die zijn talent en kunstenaarschap toewijdt aan het bestuderen en eigen maken van ambachten uit het verleden om daar een eigentijdse betekenis aan te geven.

Photo credit:  the one and only mr. Pim Rinkes

PS wil je er de volgende keer bij zijn, geef je dan hier op: www.silentnightrun.com

Impressies van:

Stadswild Silent Night Run – Premium Edition 2016

Stadswild Silent Night Run – Premium Edition 2015