Gisteravond renden we de Stadswild Silent Night Run door de binnenstad van Amsterdam. Langs de Nachtwacht op het Rembrandtplein, de Wallen, door de Reguliersdwarsstraat en natuurlijk langs de ambtswoning. Want gisteravond renden wij in stilte voor Eberhard van der Laan. Een ode aan zijn stad en onze stad. Amsterdam, de mooiste en liefste stad. Met yoga op André Hazes en Bach voor de Stopera.

 De afscheidsbrief van burgemeester Van der Laan. Het nieuws bereikte ons toen we aan de andere kant van de wereld zaten. In LA lazen we de brief en toen het nieuws een beetje geland was, kwam het idee- of nee, eerder de behoefte, om een speciale editie van onze Silent Night Run te organiseren voor onze burgemeester.

Van der Laan verwelkomde Poetin met een regenboogvlag

In de jaren dat meneer Van der Laan onze burgemeester was, zijn er meerdere momenten geweest waarop hij liet zien niet bang te zijn om een duidelijk standpunt in te nemen. Het moment dat ons het meest bij is gebleven, is wat er in 2013 gebeurde tijdens het staatsbezoek van Poetin. Van der Laan bleef bewust weg bij dit staatsbezoek. Zijn officiële reden was ‘geen tijd’. Poetin verwelkomen deed Van der Laan zeker. Met een regenboogvlag op het stadshuis. Toen Poetin ’s avonds met toenmalige koningin Beatrix dineerde vlakbij met Museumplein, had Van der Laan inderdaad een ‘verplichting’ elders. Tijdens het ‘To Russia With Love’-concert op het Museumplein, een manifestatie voor homorechten, klom hij het podium op en riep de regering op om een officiële klacht in te dienen tegen Rusland, wegens schending van de mensenrechten. Van der Laan kreeg een oorverdovend applaus na zijn oproep.

Verbonden door stilte

In 2012 organiseerden wij de allereerste Silent Night Run. Het was nog nooit eerder gedaan, dus we hadden geen idee of we de juiste snaar zouden raken. Maar we hadden heel sterk het idee dat we een run moesten organiseren waarbij je verbonden voelt met elkaar, de stad en ook met jezelf. Telefoons uit, focus op de ademhaling, op elkaar en de stad. We plaatsten een oproep op Facebook om op een vrijdagavond samen te komen om met elkaar in real life het moment beleven. Een schaarste in een tijd die zo gedomineerd wordt door likes, swipes en selfies. Al tijdens die allereerste silent run, nu vijf jaar geleden, voelde iedereen die meedeed hoe ongelooflijk verbindend stilte is. De run van toen bleek nog maar het topje van de ijsberg. Wat volgde in de jaren daarna waren onwaarschijnlijk mooie samenwerkingen met iconische locaties als het Conservatorium Hotel, Het Concertgebouw, Stedelijk Museum, internationale performers en een oneindige reeks publicaties in de media.

Met jullie rennen voor Eberhard

Maar gisteren, gisteren was het weer zoals het toen was. Een oproep op Facebook om op een openbare plek middenin de stad samen te komen en samen in stilte te rennen. En jullie, de runners van Amsterdam en daarbuiten, kwamen af op onze oproep. In het afgesproken witte shirt en met een ansichtkaart voor de burgemeester. Samen renden we een route langs de plekken die Amsterdam zo bijzonder maken.

De schoonheid van Amsterdam

In de afscheidsbrief gebruikte Van der Laan dezelfde karakterisering voor Amsterdam als tijdens zijn Zomergasten-interview. Amsterdam, de ‘lieve stad’ en zelfs ‘de mooiste en liefste stad van de wereld’. We hopen dat jullie, de silent runners van Amsterdam, het gisteren ook even zo beleefd hebben. Dat jullie ondanks de toenemende drukte, de toeristen, bierfietsen en zwerfafval, de schoonheid van Amsterdam beleefd hebben.

Stil bij het kantoor, huis en de faculteit van Van der Laan

Onze route startte bij de Stopera, het kantoor van onze burgemeester en ging vervolgens langs de beroemde Nachtwacht en de ambtswoning om de ansichtkaarten met jullie persoonlijke boodschap langs te brengen. Een kort, maar ontroerend moment. En met Van der Laan in onze gedachte renden we richting de Oudemanhuispoort, de plek waar decennialang de Rechtenfaculteit van de UvA gehuisvest was en waar Van der Laan cum laude afstudeerde. We renden over de Wallen, langs de Waag en de Dam en deden oefeningen waarbij we in tweetallen of als groep elkaar nodig hadden of op elkaar moesten vertrouwen. Zorg goed voor elkaar- dat waren immers de woorden van Van der Laan.

silent night run

Yoga op het Amsterdamse levenslied

Wat volgde was de overdag zo drukke, maar nu rustige Kalverstraat en de Begijnensteeg, waar we kirtan gezang vanachter de ramen hoorden van Svaha Yoga– de oudste Yoga Vinyasa studio van Amsterdam. En dan volgt midden op ’t Spui een yogasessie met Gösta van Dam, een van de oprichters van Svaha Yoga. En hoewel Svaha Yoga wereldwijd een gerenommeerd en gerespecteerd yoga instituut is, blijft het in hun hart en ziel een rasecht Amsterdamse yogastudio. Speciaal voor de gelegenheid had Gösta een medley van Amsterdamse smartlappen gemaakt. Yoga, op ’t Spui met André Hazes. Amsterdamser kon het niet meer worden.

Rennen door stukje geschiedenis van de gay community en Bach voor de Stopera

Voordat we weer terugkeerden naar de Stopera, moesten we natuurlijk nog even door de Reguliersdwarsstraat rennen. Hoewel het niet meer de status heeft van weleer, heeft deze straat geschiedenis in de gay community. En dan zit voor de Stopera voor ons klaar Renate Apperloo. Na een run waarbij een stukje Amsterdamse geschiedenis centraal stond, is daar de toekomst. Een student van het Conservatorium van Amsterdam, een talent van de volgende generatie. Ze speelde Bach. En het was ontroerend mooi.

Zorg goed voor de stad en voor elkaar. Voor Eberhard. Met deze woorden eindigden we onze Stadswild Silent Night Run met de hoop dat we Van der Laans woorden nog lang mogen blijven herinneren.

Dank jullie wel dat jullie met ons mee renden,

Juri  & Angélique

Sign up to receive updates on the next Stadswild Silent Night Run®: