“Don’t be frozen in the pose. Feel like moving your hips? Why don’t you? These soulful beats are given to you by our DJ. They are yours…” Yoga teacher / Urban Godess Marlene Henny verenigt haar yoga flow met de muziek van Jermain. Het volume van de beats voel ik door mijn hele lijf. Vanuit mijn Downward Facing Dog gluur ik naar de rest van de Secret Yogi’s, die inderdaad niet meer stil staan in de pose. Ik zie nog net een stukje van het houten plafond, de glas in lood ramen en de duizenden namen van leerlingen op de pilaren en muren van de aula van Het Amsterdam Lyceum. Het thema ‘School Of Soul’ van de tweede editie van de Stadswild Secret Yoga Club komt op deze maandagavond tot leven en is precies hoe het moet zijn.

Het Amsterdams Lyceum

Na de eerste editie ‘Funky & Sexy’ van de Secret Yoga Club in de Amsterdamse nachtclub Panama volgde diezelfde avond een uitnodiging van Het Amsterdams Lyceum. Of het ons leuk zou lijken om met de Secret Yogi’s naar Het Amsterdams Lyceum te komen…Toen Juri en ik twee weken later gingen kijken, wisten we direct bij binnenkomst- dit is bijzonder. Dit is héél bijzonder. De historische waarde van deze school, de bijzondere rol die de aula vanaf 1917 hierin speelt. Bijna honderd jaar later zijn de idealen en de bezieling waarmee deze school is opgericht nog steeds voelbaar. Mogen we hier echt…? Het mag écht. En dan is het thema voor de tweede editie van de Stadswild Secret Yoga Club snel gekozen: School Of Soul.

De historische betekenis van de aula

Het Amsterdams Lyceum is een van de oudste lycea van Nederland, in 1917 gesticht door Dr. C. P. Gunning (1886-1960). De Tweede Wereldoorlog is een zwarte periode voor de school. De charismatische rector zag zijn school als een familie, met zichzelf als vader. Toen in september 1941 de Duitse bezetters op alle scholen de joodse leerlingen wegstuurden, was Gunning de enige rector die het lef had een demonstratieve afscheidsbijeenkomst te organiseren. Hij werd hiervoor gearresteerd en weggebracht naar een concentratiekamp.

Ondanks protesten van Gunning moeten de joodse leerlingen de school verlaten; velen van hen keerden niet terug uit de concentratiekampen. Boven de aula van de school was in eerste instantie een onderduiklocatie, maar daarna wordt de school gevorderd door de Duitsers. In de lokalen verblijven Duitse soldaten en in de rectors woning officieren.

Gunning overleeft het kamp en keert na de oorlog terug als rector. Op een marmeren plateau in de aula van het Amsterdams Lyceum staan de namen gegraveerd van de 93 leerlingen en vier docenten die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

 

School Of Soul

En dan staan we er maar mooi weer. De vleugel op het podium is voor vanavond de DJ booth. De lichten worden snel nog even van kleur veranderd. Jermain en Marlene doen een soundcheck en het Stadswild-logo verschijnt groots op de glas in lood ramen. Marlene is overigens geen onbekend in het Amsterdamse yogacircuit. Ze leidt yogadocenten op, geeft les bij o.a. Delight en De Nieuwe Yoga School en is ambassodor van de yogashop met de coolste yoga outfits Iloveyoga. En Jermain? Wie in Amsterdam aan hardlopen doet, kan sowieso niet om Jermain heen. Voorheen DJ bij alle grote clubs in Amsterdam, nu head coach running van Nike en trainer bij Stadswild voor speciale events.

In het klaslokaal waar klassieke talen worden gedoceerd, wachten de Secret Yogi’s met hun Innocent smoothie totdat de yogasessie gaat beginnen. Kwart voor acht. Juri en ik brengen de yogi’s naar de aula. De eerste beats zijn al hoorbaar en als de yogi’s na vele bewonderende blikken voor deze aula plaats nemen op de mat, neemt Marlene ze mee op de beats en in een flow. Als dan bijna op het eind ook nog eens Maxwell’s versie van ‘This Woman’s Work’ door de aula klinkt, kan het niet anders dan dit de School Of Soul is…

Wil je er ook bij zijn de volgende keer? Sluit je dan nu aan bij de Secret Yoga Club. Alleen via deze mailinglijst weet je wanneer de volgende editie is en kun je op tijd jouw ticket bemachtigen. En oh ja, en op veler verzoek:  I’m A Secret Yoga – shirt bestel je hier.

Namasté

Juri & Angélique

I'm A Secret Yogi Shirt